Top

Визи

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Министерство на външните работи на Индия в Ню Делхи е получило информация, че фалшив уебсайт “www.indiavisa.co.in” се е появил в Оман, а впоследствие и в други държави с различен URL и с регистрацията на сайта във Великобритания, подвеждайки множество хора желаещи да кандидатстват за виза за Индия. Правителството на Индия вече е предприело необходимите мерки за справяне с въпроса.

Съветваме всички, които попаднат на подобен подвеждащ уебсайт, незабавно да информират Посолството.

Още веднъж напомняме, че формуляри за кандидатстване за визи за Индия могат и трябва да бъдат подавани онлайн само чрез този уебсайт http://indianvisaonline.gov.in/visa.


ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

Приканват се всички, на които вече са издадени визи за Индия, да се придържат стриктно към условията, отнасящи се за съответния тип виза, която е издадена. Например, на пътуващите с туристическа виза не е позволено да упражняват каквато и да било бизнес/търговска дейност или да работят на територията на Република Индия. По същия начин, тези които биха искали да снимат документални филми, трябва предварително да кандидатстват за издаване на разрешително за снимки и впоследствие да подадат документи за издаване на журналистическа виза.

В Индия е забранено използването на сателитни телефонни услуги включително и сателитните разговори чрез устройства с марката Турая. Съветват се посетителите на страната да не носят със себе си или използват каквито и да е сателитни телефони по време на престоя си в Индия.

Посолството на Република Индия в София издава визи на български и македонски граждани, които преминават транзитно през Индия или възнамеряват да посетят страната с цел туризъм, бизнес и други в съответствие с правилата и условията за това.


ПРИЕМНО ВРЕМЕ

Визовият отдел на Посолството е отворен всеки работен ден от 10.00 до 12.30 часа за подаване на документи. Обработени документи могат да бъдат получени между 16.30 и 17.00 часа в упоменатия за това ден.


СИСТЕМА ЗА ОНЛАЙН КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ВИЗИ

Посолството на Република Индия в София въведе система за онлайн кандидатстване за визи считано от 10 юни 2013г.

Всички кандидати за виза трябва да попълнят и подадат формулярите си на адрес http://indianvisaonline.gov.in. Препорьчва се на кандидатстващите да прикачват и снимката си, когато подават документите си онлайн.

При попълване на формуляра за виза онлайн, кандидатите трябва да изберат ‘Bulgaria-Sofia’ от менюто, където трябва да се посочи ‘Indian Mission’, а именно индийското представителство, където ще бъдат подадени документите за виза. Това се отнася за български и македонски граждани, както и за гражданите на други държави, пребиваващи в България или Македония.

След като са попълнили и подали формуляра за виза онлайн, кандидатите трябва да разпечатат вече попълнения формуляр и да го подпишат. След като документите бъдат подадени онлайн, Посолството ще се свърже с кандидатите, за да ги информира за датата и часа, в които ще трябва да дойдат лично в Послоството, за да бъде проведено интервю, както и за вземане на биометрични данни.

Кандидатстващите за виза трябва да носят със себе си разпечатно копие на формуляра за виза, който са попълнили онлайн, две снимки, както и всички необходими придружаващи документи за съответния тип виза, за който кандидатстват, а също така съответната такса, която трябва да се заплати в брой. Посолството ще се свързва с кандидатите за виза с цел насрочване на интервю най-рано на следващия работен ден след подаване на формуляра за виза онлайн или когато е възможно след това. Посолството ще провежда интервюта само в дните от понеделник до петък между 10.00 и 12.30 часа.

Съветват се всички кандидатстващи за виза да подават документите си поне 14 работни дни преди датата си на отпътуване за Индия.


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ВИЗА
  • Паспорт в оригинал с минимална валидност 6 месеца след предполагаемата дата на връщане от Индия. В паспорта трябва да има поне 2 свободни страници, където да бъде положена визата
  • Две цветни снимки с размери 2” x 2” (5.08 x 5.08 см)
  • Съответната такса, която следва да се заплати в брой в лева
  • Придружаващи документи (изискванията за тези документи може да намерите описани към съответните типове визи)
  • Разпечатано и подписано копие на формуляра за виза, който е подаден онлайн

ВИДОВЕ ВИЗИ И НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
(Моля вижте и важната информация поместена по-долу)

Посолството издава следните типове визи. За по-подробна информация се свържете с Посолството на Република Индия, София.

  • Туристическа виза : двупосочен самолетен билет (самолетни билети за влизане в Индия, както и за напускане на страната). Туристически визи се издават единствено и само, когато целта на посещение на пътуващия е почивка, посещение и разглеждане на забележителности, среща с приятели или роднини и т.н. В случай, че целта на посещението е различна от горепосочените, бихме искали да информираме всички желаещи да посетят Индия, че не е позволено да упражняват каквато и да било бизнес/търговска дейност, да работят на територията на Република Индия или да снимат документални филми, когато посещават страната като туристи.
  • Транзитна виза: билет за напускане на Индия в посока следваща дестинация/документ за моряшка правоспособност
  • Студентска виза : писмо от училището/колежа/университета в Индия, потвърждаващо че кандидатът е приет във въпросното учебно заведение; задоволителни документи за финансово състояние. В случаите, когато става въпрос за обучение/курсове по йога, музика, танци, ведическа култура и др. е необходимо да се представи писмо от организация, призната от правителството на Индия.
  • Бизнес виза : покана от компанията в Индия и гаранционно писмо от местната компания
  • Работна виза : вече подписан договор между индийския работодател и кандидата за виза. Повече подробности за работната виза може да намерите тук http://www.mha.nic.in/pdfs/work_visa_faq.pdf.
  • Дипломатическа/Служебна виза : вербална нота от съответното дипломатическо представителство
  • Виза за представител на ООН : вербална нота от съответното представителство на ООН
  • Журналистическа виза : подробности за необходимите документи могат да бъдат получени от Послоството, тъй като документите се различават в зависимост от характера на посещението
  • Конферентна виза : покана от организаторите на конференцията. Ако конференцията се организира от неправителствена организация, е необходимо да се представи и одобрението за организирането на конференцията издадено от правителството на Индия/ правителството на местния щат.
  • Научноизследователска виза : одобрение от правителството на Индия/съответното министерство

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО КАНДИДАТСТВАНЕТО ЗА ВИЗА

На гражданите на Афганистан, Аржентина, Бангладеш, Северна Корея, Ямайка, Малдивите, Монголия, Мавриций, Южна Африка и Уругвай се издават безплатни визи.

Гражданите на Непал и Бутан не се нуждаят от виза при посещение на Индия.

Туристическа виза при пристигане (TVOA):: От тази опция могат да се възползват граждани на Финландия, Япония, Люксембург, Нова Зеландия и Сингапур считано от 01/01/2010, а за граждани на Камбоджа, Виетнам, Филипините, Лаос и Мянмар тази схема влиза в сила на 01/01/2011. Туристическа виза при пристигане може да бъде издадена от Имиграционните власти на летищата в Делхи, Мумбай, Ченай , Калкута, Бангалор, Хайдерабад, Тривандрум и Кочи като максималната валидност на тази виза може да бъде 30 дни с позволено едно влизане в страната.

Притежателите на български / индийски дипломатически / служебни / официални паспорти не се нуждаят от виза при посещение съответно на Индия и България , както и притежателите на макдеонски / индийски дипломатически паспорти не се нуждаят от виза при посещение на Индия и Македония съответно.


ВИЗОВИ ТАКСИ

Актуалните към момента такси за различните видове визи, които следва да бъдат заплащани от притежателите на български или македонски паспорти са посочени по-долу. Визовите такси подлежат на промяна. Приканват се гражданите на всички останали държави да се осведомят за съответните такси в Посолството.

Тип виза Такса [лв.]
Транзитна виза (еднократна/двукратна) 50.00
Туристическа виза с валидност до 6 месеца 100.00
Всички останали типове визи с валидност до 6 месеца 200.00
Студентска виза (валидна за продължителността на курса на обучение и не повече от 5 години) 190.00
Бизнес виза (с валидност до 1 година) 300.00
*Гражданите на всички държави, с изключение на България и Македония, заплащат допълнителна такса в размер на 5.00 лв.за референтни такси.

ВАЖНО : Считано от 01/02/2013г. допълнителна такса от 5 лева ще се начислява към посочените на сайта ни такси за различните видове консулски и други услуги (издаване на паспорти, визи, OCI и PIO карти) извършвани в Посолството.

*All nationals other than Bulgaria and Macedonia deposit extra BGN 5 as communication charges

Платени такси не подлежат на възстановяване.