Top

Визи

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Министерство на външните работи на Индия в Ню Делхи е получило информация, че фалшив уебсайт „www.indiavisa.co.in“ се е появил в Оман, а впоследствие и в други държави с различен URL и с регистрацията на сайта във Великобритания, подвеждайки множество хора желаещи да кандидатстват за виза за Индия. Правителството на Индия вече е предприело необходимите мерки за справяне с въпроса.

Съветваме всички, които попаднат на подобен подвеждащ уебсайт, незабавно да информират Посолството.

Още веднъж напомняме, че формуляри за кандидатстване за визи за Индия могат и трябва да бъдат подавани онлайн само чрез този уебсайт http://indianvisaonline.gov.in/visa.


ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

Приканват се всички, на които вече са издадени визи за Индия, да се придържат стриктно към условията, отнасящи се за съответния тип виза, която е издадена. Например, на пътуващите с туристическа виза не е позволено да упражняват каквато и да било бизнес/търговска дейност или да работят на територията на Република Индия. По същия начин, тези които биха искали да снимат документални филми, трябва предварително да кандидатстват за издаване на разрешително за снимки и впоследствие да подадат документи за издаване на журналистическа виза.

Сателитни телефонни услуги, включително и сателитните разговори чрез устрвойства с марката Thuraya, не са разрешени в Индия. Съветват се посетителите на страната да не носят каквито и да е сателитни телефони.

Посолството на Република Индия в София издава визи на български и македонски граждани, които преминават транзитно през Индия или възнамеряват да посетят страната с цел туризъм, бизнес и други в съответствие с правилата и условията за това.


ПРИЕМНО ВРЕМЕ

Визовият отдел на Посолството е отворен всеки работен ден от 10.00 до 12.30 часа за подаване на документи. Обработени документи могат да бъдат получени само срещу издадена бележка за плащане между 17.00 и 17.30 часа в упоменатия за това ден.

Всички телефонни запитвания могат да бъдат направени от 14:30 до 15:30


Електронна виза /e-VISA/

e-Visa вече е достъпна в три категории
Електронна туристическа виза /e-Tourist Visa/
Електронна бизнес виза /e-Business Visa/
Електронна медицинска виза /e-Medical Visa/

Характерните особености на електронната виза при пристигане са:
1. Целият процес по кандидатстване се осъществява онлайн. Кандидатите не трябва да се явяват в Посолството, когато кандидатстват за електронна виза. Кандидатите могат да подадат документи от техните домове на следния линк:
http://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html
2. Всеки чужденец може да обединява тези категории.
3. Визата ще бъде одобрена в рамките на 4 дни.
4. Визовата такса може да бъде платена онлайн с кредитна/дебитна карта
5. Посетителите могат да пътуват до Индия с отпечатано електронно потвърждение за пътуване (ЕТА), паспорт, двупосочен билет или еднопосочен билет за друга държава с достатъчно пари за престоя си в Индия.
6 Паспортът следва да има поне 6 месеца валидност и две свободни страници за поставяне на печат от служителя на имиграционните служби.
7. Схемата ще позволи влизане в Индия в рамките на 120 дни от одобреното електронно потвърждение за пътуване и ще бъде валидна за 60-дневен престой от датата на влизане в страната. Двукратно влизане е позволено само в случаите на Електронна туристическа и Електронна бизнес виза. Трикратно влизане ще бъде позволено само в случай на Електронна медицинска виза.
8. Електронната туристическа виза при пристигане може да бъде получена само два пъти в календарна година..
9. Същата е достъпна при пристигане на 24 определени летища ( Ахмедабад, Амритсар, Багдогра, Бенгалуру, Каликут, Ченай, Чандигар, Кочин, Коимбатор, Делхи, Гая, Гоа, Гувахати, Хайдерабад, Джайпур, Колката, Лъкнау, Мангалор, Мумбай, Нагпур, Пуне, Тиручирапали, Тривандрум & Варанаси) и 3 определени морски пристанища (Кочин, Гоа, Мангалор). Всеки чужденец може да напусне страната през който и да е оторизиран Пункт за проверка на имиграционните власти (ICPs) в Индия.

Електронната виза е достъпна за гражданите на над 150 държави, включително гражданите на Република България и Република Македония.

За повече детайли, моля посетете: http://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html

Имайте предвид, че Посолството не отговаря директно за електронната виза. Следователно, Посолството може би не винаги ще бъде в позиция да отговори на всички жалби/запитвания, свързани с туристическата, бизнес или медицинската виза при пристигане.


СИСТЕМА ЗА ОНЛАЙН КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ВИЗИ

Посолството на Република Индия в София въведе система за онлайн кандидатстване за визи считано от 10 юни 2013г.

Всички кандидати за виза трябва да попълнят и подадат формулярите си на адрес http://indianvisaonline.gov.in. Препорьчва се на кандидатстващите да прикачват и снимката си, когато подават документите си онлайн.

При попълване на формуляра за виза онлайн, кандидатите трябва да изберат ‘Bulgaria-Sofia’ от менюто, където трябва да се посочи ‘Indian Mission’, а именно индийското представителство, където ще бъдат подадени документите за виза. Това се отнася за български и македонски граждани, както и за гражданите на други държави, пребиваващи в България или Македония.

След като са попълнили и подали формуляра за виза онлайн, кандидатите трябва да разпечатат вече попълнения формуляр и да го подпишат. След като документите бъдат подадени онлайн, Посолството ще се свърже с кандидатите, за да ги информира за датата и часа, в които ще трябва да дойдат лично в Послоството, за да бъде проведено интервю, както и за вземане на биометрични данни.

Кандидатстващите за виза трябва да носят със себе си разпечатно копие на формуляра за виза, който са попълнили онлайн, две снимки, както и всички необходими придружаващи документи за съответния тип виза, за който кандидатстват, а също така съответната такса, която трябва да се заплати в брой. Посолството ще се свързва с кандидатите за виза с цел насрочване на интервю най-рано на следващия работен ден след подаване на формуляра за виза онлайн или когато е възможно след това. Посолството ще провежда интервюта само в дните от понеделник до петък между 10.00 и 12.30 часа.

Съветват се всички кандидатстващи за виза да подават документите си поне 14 работни дни преди датата си на отпътуване за Индия.


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ВИЗА
  • Паспорт в оригинал с минимална валидност 6 месеца след предполагаемата дата на връщане от Индия. В паспорта трябва да има поне 2 свободни страници, където да бъде положена визата
  • Две цветни снимки с размери 2” x 2” (5.08 x 5.08 см)
  • Съответната такса, която следва да се заплати в брой в лева
  • Придружаващи документи (изискванията за тези документи може да намерите описани към съответните типове визи)
  • Разпечатано и подписано копие на формуляра за виза, който е подаден онлайн

ВИДОВЕ ВИЗИ И НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
(Моля вижте и важната информация поместена по-долу)

Посолството издава следните типове визи. За по-подробна информация се свържете с Посолството на Република Индия, София.

  • Туристическа виза : вупосочен самолетен билет (самолетни билети за влизане в Индия, както и за напускане на страната). Туристически визи се издават единствено и само, когато целта на посещение на пътуващия е почивка, посещение и разглеждане на забележителности, среща с приятели или роднини и т.н. В случай, че целта на посещението е различна от горепосочените, бихме искали да информираме всички желаещи да посетят Индия, че не е позволено да упражняват каквато и да било бизнес/търговска дейност, да работят на територията на Република Индия или да снимат документални филми, когато посещават страната като туристи. Моля, имайте предвид, че продължително пребиваване в Индия в рамките на всяко посещение не трябва да надвишава 90 дни.
  • Транзитна виза: билет за влизане в Индия/документ за моряшка правоспособност. Писмо от изпращащата транспортна компания от България и писмо от приемащата транспортна компания в Индия, съдържащи: име, паспортни данни, наименование на кораба, наименование на пристанището и дата на отплаване.
  • Студентска виза : писмо от училището/колежа/университета в Индия, потвърждаващо че кандидатът е приет във въпросното учебно заведение; задоволителни документи за финансово състояние. В случаите, когато става въпрос за обучение/курсове по йога, музика, танци, ведическа култура и др. е необходимо да се представи писмо от организация, призната от правителството на Индия.
  • Бизнес виза : покана от компанията в Индия, гаранционно писмо от местната компания и Business Information Sheet, попълнен в два екземпляра на английски език
  • Работна виза : вече подписан договор между индийския работодател и кандидата за виза. Повече подробности за работната виза може да намерите тук http://www.mha.nic.in/pdfs/work_visa_faq.pdf.
  • Дипломатическа/Служебна виза : вербална нота от съответното дипломатическо представителство
  • Виза за представител на ООН : вербална нота от съответното представителство на ООН
  • Журналистическа виза : подробности за необходимите документи могат да бъдат получени от Послоството, тъй като документите се различават в зависимост от характера на посещението
  • Конферентна виза : покана от организаторите на конференцията и издаден двупосочен билет. Ако конференцията се организира от неправителствена организация, е необходимо да се представи и одобрението за организирането на конференцията, издадено от правителството на Индия/ правителството на местния щат.
  • Научноизследователска виза : одобрение от правителството на Индия/съответното министерство
  • Медицинска виза : Писмо-препоръка от болничното заведение и издаден двупосочен билет за периода на лечението.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО КАНДИДАТСТВАНЕТО ЗА ВИЗА

На гражданите на Афганистан, Аржентина, Бангладеш, Северна Корея, Ямайка, Малдивите, Монголия, Мавриций, Южна Африка и Уругвай се издават безплатни визи.

Гражданите на Непал и Бутан не се нуждаят от виза при посещение на Индия.

Притежателите на български / индийски дипломатически / служебни / официални паспорти не се нуждаят от виза при посещение съответно на Индия и България , както и притежателите на макдеонски / индийски дипломатически паспорти не се нуждаят от виза при посещение на Индия и Македония съответно за период на престой до 3 месеца.

Визата е валидна от датата на издаване. Разрешеният период на пребиваване в Индия е отбелязан на визата и трябва да бъде проверен и спазен.


Визови такси, считано от 1 април, 2017

Актуалните към момента такси за различните видове визи, които следва да бъдат заплащани от притежателите на български или македонски паспорти са посочени по-долу. Визовите такси подлежат на промяна. Приканват се гражданите на всички останали държави да се осведомят за съответните такси в Посолството.

 

Вид виза

Продължителност

Брой влизания

Лева

1

Туристическа виза (T)

до 1 година

Еднократно/Многократно

190

над 1 година до 5 години

Многократно

380

2

Бизнес виза (B)

до 1 година

Еднократно/Многократно

230

над 1 година до 5 години

Многократно

475

3

Входна виза (X)

до 6 месеца

Еднократно/Многократно

155

над 6 месеца до 1 година

Многократно

230

над 1 година до 5 години

Многократно

380

4

Раборна виза (E) & Проектна виза (P)

до 6 месеца

Еднократно/Многократно

230

над 6 месеца до 1 година

Многократно

380

над 1 година до 5 години

Многократно

570

5

Ученическа/Студентска виза (S)

Продължителност на курса или 5 години (което е по-малко)

Многократно

155

6

Медицинска виза (MED)

&

Придружител за медицинска виза (MED X)

до 6 месеца

Еднократно/Многократно

155

над 6 месеца до 1 година

Mногократно

230

7

Конферентна виза/ Виза за семинар (C)

до 6 месеца

Еднократно/Многократно

155

8

Журналистическа виза (J)

до 6 месеца

Еднократно/Двукратно

155

9

Научноизследователска виза (R)

до 6 месеца

Еднократно/Многократно

155

над 6 месеца до 1 година

Mногократно

230

над 1 година до 5 години

Mногократно

380

10

Мисионерска виза (M)

до 6 месеца

Еднократно/Многократно

155

над 6 месеца до 1 година

Mногократно

230

над 1 година до 5 години

Mногократно

380

11

Виза за алпинисти (MX)

до 6 месеца

Еднократно/Многократно

155

над 6 месеца до 1 година

Mногократно

230

12

Стажантска виза (I)

до 1 година

Mногократно

155

13

Виза за заснемане на филм (F)

до 1 година (максимум)

Еднократно/Многократно

230

14

Транзитна виза

до 15 дни

Еднократно/Двукратно

40

ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА : В допълнение на таксите, определени на интернет страницата, задължителна такса обслужване от 5 лева на документ ще бъде вземана за издаване на паспорт, виза, ОCI карта, легализация и заверка на документи и други консулски услуги, предоставени от Мисията, считано от 01/02/2013.
Веднъж заплатена такса не се възръща. Таксите се заплащат само и единствено в брой. За повече информация, моля свържете се с Посолството.